FRÖDINGS FOTO

LIVET PÅ GÅRDEN
Året runt på gårdenNågra mil norr om Sunne i Värmland, bor Peter Nilsson med sin familj på en liten gård alldeles intill sjön Frykens strand. Han driver sitt jordbruk på traditionellt sätt och de tre ardennerhästarna har en central roll i deras liv. Alla maskiner och redskap är av traditionell typ och mycket av arbetet utförs med handkraft. Hästarna används istället för traktorn i så väl arbetet i skogen som när det gäller vårsådd, hökörning eller höstplöjning. Lennart Fröding har under flera års tid följt Peter och hans familj i livet på gården. Något som från början bara skulle bli några bilder, utvecklade sig till en riklig dokumentation av livet tillsammans med hästarna. Vi får följa arbetet i skogen såväl som på gärdena runt gården. Följa med under vårens sysslor, slåttern på sommaren och höstens skörd och potatisupptagning. Följa familjens liv som för de flesta av oss är annorlunda. Följa livet där naturens villkor styr arbetets rytm. Men utvecklingen står inte stilla.

23 okt. 2011

Trysil

 Vi brukar vara upp till stugan på Fageråsen vid Trysilfjäll lite då och då. Under helgen den 15-16 var det åter en tur ut på fjället. Lördagen bjöd på en helt klar himmel med 5 plusgrader i skuggan.Perfekt.
 Nere i dalen över Trysil samhälle låg ett tjock dis, vilket gjorde att solen inte nådde ner med sina värmande strålar. Där låg tempen på -1 grad. Så trots en vind från nordväst, så var det skönare uppe på fjället.
 Under början på den föregående veckan hade det kommit c.a 10 centimeter med nysnö. På fjället låg det kvar, men då temperaturen var så varm, kändes det som en härlig vårdag i mars istället för mitten på oktober. Snön smälte och rann under isen på de små bäckarna.
 Marianne vände ryggen åt nordanvinden, men verkade njuta över utsikten ändå.
 Ute på fjället var snön bortblåst på många stälen, och det var lättare att ta sig fram. Det kändes som om det var lite lurigt att gå på en del ställen annars.Ishalkiga stenar tänker jag på då.
 När kvällen kom och solen försvinner ner över horisonten, får himlen den där härliga rosa färgen för ett tag. Jag tog med mig kameran ut igen, men nu kom mörkret snabbt, så det var inte många minuter som var fotovänliga.
 På en liten damm syntes att vintern var på gång. Här hade inte solen förmått tina vare sig snö eller vatten under dagen.En riktig isskorpa hade lagt sig.
 Västerut lyste himmlen kraftigt orangegul. Nu var det dags att ta sig hemåt då det alldeles strax skulle bli riktigt mörkt.
Över fjällen i öster, steg fullmånen sakta upp. Jag vet inte om jag sett en gulare måne tidigare, ja nästan helt orange var den. Tyvärr syns det inte på bilden vilken kraftig färg månen hade. Söndagen bjöd på det motsatta vädret. Dismolnen låg kompakt över fjället och det var nätt och jämt man kunde se grannstugan. Lagom till vår hemresa runt femtontiden, rensades himlen och solen och den klarblå himlen kom fram.Men en väldigt fin lördag fick vi i alla fall.

Inga kommentarer: