FRÖDINGS FOTO

LIVET PÅ GÅRDEN
Året runt på gårdenNågra mil norr om Sunne i Värmland, bor Peter Nilsson med sin familj på en liten gård alldeles intill sjön Frykens strand. Han driver sitt jordbruk på traditionellt sätt och de tre ardennerhästarna har en central roll i deras liv. Alla maskiner och redskap är av traditionell typ och mycket av arbetet utförs med handkraft. Hästarna används istället för traktorn i så väl arbetet i skogen som när det gäller vårsådd, hökörning eller höstplöjning. Lennart Fröding har under flera års tid följt Peter och hans familj i livet på gården. Något som från början bara skulle bli några bilder, utvecklade sig till en riklig dokumentation av livet tillsammans med hästarna. Vi får följa arbetet i skogen såväl som på gärdena runt gården. Följa med under vårens sysslor, slåttern på sommaren och höstens skörd och potatisupptagning. Följa familjens liv som för de flesta av oss är annorlunda. Följa livet där naturens villkor styr arbetets rytm. Men utvecklingen står inte stilla.

2 okt. 2011

Rävarna på Segerstad
Fredagen var en av de varmaste dagarna som varit den senaste tiden. 24 grader varmt på eftermiddagen, och kvällen bjöd på temperaturer strax under 20-gradersstrecket. Jens och jag åkte en sväng för att se om vi kunde träffa på några älgar eller rådjur. Men det blev rävarna.
På gärdet där vi stött på en av rävarna tidigare, hade bonden slagit gräs för andra gången och körde med en vagn som förde ett rejält väsen, och samlade upp gräset. Vi stannade till på en parkeringsficka och tittade lite i väntan på att han skulle bli färdig. Då såg vi efter vägkanten, två rävar som rörde sig fram och tillbaka. De verkade vänta ut traktorn de med.
När han lämnade gärdet med traktor och vagn, kom bägge rävarna snabbt ut på fältet. De var ute efter sorkar. Nu var det lättare att finna sorkhålen, givetvis. Bägge hade lyckan med sig, såg vi.
 Jag kan inte sluta att fascineras av dessa vackra djur. Vana oss människor är de, tydligen. Vilket gör det lättare att komma nära dem. Som närmast kom jag ungefär fem meter, försökte man lite till sprang de iväg.
Nu är det kanske de sista bilderna på rävarna som jag lägger in. De första bilderna på räven, är den hona som finns med tidigare här på bloggen. Bilderna efter mötet mellan de båda rävarna är den andra. En hona det också.
 Kanske en dotter till den första räven, då bägge två drog sig hemåt mot, vad jag förmodar, samma gryt när de väl bestämt sig för att lämna oss.








Inga kommentarer: