FRÖDINGS FOTO

LIVET PÅ GÅRDEN
Året runt på gårdenNågra mil norr om Sunne i Värmland, bor Peter Nilsson med sin familj på en liten gård alldeles intill sjön Frykens strand. Han driver sitt jordbruk på traditionellt sätt och de tre ardennerhästarna har en central roll i deras liv. Alla maskiner och redskap är av traditionell typ och mycket av arbetet utförs med handkraft. Hästarna används istället för traktorn i så väl arbetet i skogen som när det gäller vårsådd, hökörning eller höstplöjning. Lennart Fröding har under flera års tid följt Peter och hans familj i livet på gården. Något som från början bara skulle bli några bilder, utvecklade sig till en riklig dokumentation av livet tillsammans med hästarna. Vi får följa arbetet i skogen såväl som på gärdena runt gården. Följa med under vårens sysslor, slåttern på sommaren och höstens skörd och potatisupptagning. Följa familjens liv som för de flesta av oss är annorlunda. Följa livet där naturens villkor styr arbetets rytm. Men utvecklingen står inte stilla.

14 sep. 2011

Lillerudsdagarna
Som vanligt i slutet av augusti, så var det möjligt att besöka och se Lilleruds lantbruksskola strax utanför Karlstad. Under flera år har Peter deltagit med någon av hästarna för att köra barn och vuxna på vagn.
 
Vädret den här dagen var inte optimalt för uteaktiviteter. Det var behaglig temperatur, men ett rejält åskväder med tillhörande skyfall kom och gick över området hela dagen. Längre stunder tillbringades under tak i skydd mot regnet.
Men, en hel del turer med vagnen blev det i alla fall. Många barn fick åka med och höra på det härliga ljudet från Gretas hovar när hon sakta gick fram över asfaltplanen bort längs grusvägen och tillbaka.
Ovan är en bild från en av dagens sista turer, mellan någon av de många regnskurarna.
När vi själva hade handlat färdigt av alla de fina, färska grönsakerna som såldes av olika handlare från bygden, styrde vi kosan mot ståndet där det serverades "kôlbuller". Denna traditionella skogshuggarrätt gjord av fett fläsk och en smet gjord på skrädmjöl. En sådan räcker för att man skall vara mätt flera timmar.
Här väntar Marianne och Helena tål modigt i kön på sin tur.
Visst ser det gott ut. Lite lingondricka och en rejäl slev med lingonsylt till, perfekt.

Inga kommentarer: