FRÖDINGS FOTO

LIVET PÅ GÅRDEN
Året runt på gårdenNågra mil norr om Sunne i Värmland, bor Peter Nilsson med sin familj på en liten gård alldeles intill sjön Frykens strand. Han driver sitt jordbruk på traditionellt sätt och de tre ardennerhästarna har en central roll i deras liv. Alla maskiner och redskap är av traditionell typ och mycket av arbetet utförs med handkraft. Hästarna används istället för traktorn i så väl arbetet i skogen som när det gäller vårsådd, hökörning eller höstplöjning. Lennart Fröding har under flera års tid följt Peter och hans familj i livet på gården. Något som från början bara skulle bli några bilder, utvecklade sig till en riklig dokumentation av livet tillsammans med hästarna. Vi får följa arbetet i skogen såväl som på gärdena runt gården. Följa med under vårens sysslor, slåttern på sommaren och höstens skörd och potatisupptagning. Följa familjens liv som för de flesta av oss är annorlunda. Följa livet där naturens villkor styr arbetets rytm. Men utvecklingen står inte stilla.

24 nov. 2011

Skogsdag i Skog, Värmland
 Under lördagen den 19 nov. anordnades en skogsdag hemma hos Karin Skansen och Bertil Liljemark i Skog, någon mil öster om Brunskog i Värmland. Syftet med dagen var dels att hjälpa till med att köra ut timmer ur skogen men också att visa upp nya redskap som används tillsammans med häst.
 Här var det allt från lunningskälkar i stål, till sexhjuliga vagnar med motordrivna hydraulaggregat. Tiden då vi kunde höra rasslet från kättingar från de gamla kälkarna i trä, verkar vara förbi.
 Peter hade sin nya vagn med stora rejäla gummihjul och kraftig kran med timmerklo på. Man får väl förstå att utvecklingen går åt det här hållet, för var det något i det gamla lantbruket som var riktigt tungt så var det arbetet i skogen och dess tunga lyft i timmerstockarna.
 När vi ännu inte fått något riktigt vinterväder utan allt i markerna är riktigt blött och lerigt, så kunde man se vilken liten skada på marken som hästarna och de här nya vagnarna gör. Visst syns det var det har körts fram, men inga skador, utan till våren märks säkert ingenting av körningen.
 Det var många hästar med den här dagen. Tre ardennerhästar plus sex stycken nordsvenskar.
 Intresset var stort runt Peter eftersom han var den ende som körde parhäst. Och visst är det lite speciellt att se två vackra kraftiga ardennerhästar i form av Greta och Stubin. Stubin den rutinerade arbetaren som vet exakt vad som behöver göras. Vet hur mycket han skall ta i för att få jobbet gjort på bästa sätt.
 När man har kört några vändor och blivit lite svett så är det gott att få på sig ett lite täcke och få en rejäl tugga med hö.
 Många kom under dagen för att beskåda körningen med hästarna och stort intresse runt Peter med hans nya vagn.
Peter ser ganska nöjd ut med dagens arbete så här långt.

Inga kommentarer: