FRÖDINGS FOTO

LIVET PÅ GÅRDEN
Året runt på gårdenNågra mil norr om Sunne i Värmland, bor Peter Nilsson med sin familj på en liten gård alldeles intill sjön Frykens strand. Han driver sitt jordbruk på traditionellt sätt och de tre ardennerhästarna har en central roll i deras liv. Alla maskiner och redskap är av traditionell typ och mycket av arbetet utförs med handkraft. Hästarna används istället för traktorn i så väl arbetet i skogen som när det gäller vårsådd, hökörning eller höstplöjning. Lennart Fröding har under flera års tid följt Peter och hans familj i livet på gården. Något som från början bara skulle bli några bilder, utvecklade sig till en riklig dokumentation av livet tillsammans med hästarna. Vi får följa arbetet i skogen såväl som på gärdena runt gården. Följa med under vårens sysslor, slåttern på sommaren och höstens skörd och potatisupptagning. Följa familjens liv som för de flesta av oss är annorlunda. Följa livet där naturens villkor styr arbetets rytm. Men utvecklingen står inte stilla.

15 aug. 2011

Ut i naturen

När vi häromkvällen var ute på Segerstad, stötte vi på rävhonan igen. Vi såg henne ute på den nyslagna havreåkern, där hon ivrigt letade efter något. Hon vandrade fram och tillbaka en stund, tills hon stannade, dök ner i halmen och kom upp med en stor sork i munnen. Hon tittade bort mot oss, sedan gick hon bort en bit och grävde ner sitt byte.
Sedan blev det fart på henne. Hon gjorde en utmärkt uppvisning i alla löpsätt en räv kan ha. Hon for fram i ett rasande tempo framför oss. Sprang över grusvägen alldeles bakom oss, hoppade upp och ner på halmbalarna som låg på gärdet. Det var som om hon lekte, nöjd över att ha fixat frukosten. Men så blev hon trött, hoppade upp på en halmbal alldeles framför oss och började tvätta sig. Där låg hon kvar när vi till slut var tvungna att åka därifrån.
Vi tog oss längre ut efter vägen. Vi vet att det brukar finnas en hel del älgar på ett gärde där man sått havre. Men vi har inte lyckats komma dem riktigt nära för att fota dem. Men nu, i mörkret så stod den där, älgtjuren. På skapligt avstånd. Jag tog några bilder trots det dåliga ljuset. För er som fotar själva så är bilderna på räven och älgen tagna på ISO 6400, 1/8 s bl, 4. Frihand. Bildstabilisator i objektivet.Därför allt brus. Men ändå.
På vägen tillbaka hem så stötte vi på en fågel som jag aldrig sett levande förut. När vi sakta körde genom en kurva så ser vi två fåglar som sitter på vägen. Den ena flyger snabbt iväg men den andra sitter kvar. Nattskärra.
Det här måste vara en ungfågel som kanske inte visste vad den borde göra i skenet från billamporna. Jag kunde gå ut och få en del bilder i skenet. Fågeln gjorde inga försök att fly utan det slutade med att jag fick jaga bort den från vägen så vid kunde komma förbi. På lite "vingliga" vingar försvann den in i skogen. Det är fascinerande vad mycket man får uppleva på en kväll i naturen när man tar sig tid.

Inga kommentarer: